2. Sosyal Bilimler Eğitimi konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2005 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Dekanlığı'nın ortaklaşa düzenledikleri ve YYÜ Nihat Bayşu Konferans Salonu'nda 26-27-28 Mayıs 2005 tarihleri arasında yapılan 2. Sosyal Bilimler Eğitimi Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Yayınlanan bildirgede, kongrelerin bakanlık ve üniversitelerin birlikte düzenlemesinin ilişkilerin sağlamlaştırılması ve sorunlara çözüm bulunması açısından yararlı olduğu belirtilerek, bu tür toplantıların ülkenin farklı yörelerinde düzenlenmesinin de olumlu bir yaklaşım olduğu belirtildi. Kongreye 160 bildiri, 6 poster gönderildiğini, Bilim Kurulu üyelerinin titiz ve dikkatli çalışmaları sonucu 69 bildiri ve 6 posterin kabul edildiği belirtilen açıklama, "Kongrede 2 konferans, 1 panel ve özel açılış sunumu gerçekleştirilmiştir" denildi. Kongrede sunulan bildirilerin ortaya koyduğu bazı sonuçlar ve öneriler ise şöyle sıralandı:

"Vatandaşlık ve İnsan Hakları eğitiminin amacı düşünen dünyadaki ve çevresindeki olayları algılayan, eleştirel bakabilen, sorun çözebilen, sorumluluk taşıyan, haklarını bilen, kullanan, koruyan, geliştiren, başkalarının haklarına saygılı ve duyarlı, evrensel topluma yön verebilen, hoşgörü ve demokrasi bilincine sahip bireyler yetiştirmek olmalıdır. Türk Dili Ve Edebiyatı öğretiminde, çok yönlü öğretim tekniğini barındıran bir yönetmen olan yaratıcı drama, ezbere dayalı okuma yazma öğretiminden kurtulmak için çok yararlıdır. Türkçe ders kitaplarındaki dilbilgisi öğretimi, dört temel becerinin kazandırılması bakımından sorunlar taşımaktadır. Bu konuya ciddi olarak eğilmek gerekir. Türkçe ve Edebiyat öğretmen adaylarının günümüz yazar ve şairlerini tanıma düzeyleri çok düşük. Bu konuya da eğilmek gerekir. Eski Türk Edebiyatı derslerine öğrencilerin ilgisini çekmek için biçimsel özelliklerden çok, metinlerin içerik özelliklerine yer verilmelidir. Eğitim değerleri ve bunların öğrenciye kazandırılması üzerinde durulurken kendi eserlerimiz de göz önünde tutulmalıdır. Türkçe kitapların yazılmasında resim konu ilişki veya ilişkisizliği üzerinde dikkatle durularak, kitapların basımına özen gösterilmelidir. Bakanlığın hazırladığı yeni programların öğretmenlerce uygulanabilmesi için hizmet içi eğitim programlarına devam edilmelidir. Öğretmenlerin bu alandaki eksiklikleri giderilmelidir. Üniversitelerde yapılan araştırmada MEB ile işbirliği yapılarak, bu araştırmalar hem güncel sorunların çözümüne dönük hem de gelecekte karşılaşılabilecek sorunlara dönük olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen öğretmen yeterliliklerine bağlı olarak YÖK tarafından öğretmen yetiştirme programları geliştirilmelidir. Eğitim fakültelerinin ve fiziki olanakları iyileştirilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın her öğretim düzeyi için (Okul Öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim) geliştirilmiş ve sağlamış olduğu araç gereç ve materyalleri tüm eğitim fakültelerine göndermesi niteliğinin attırılması açısından önemli görülmektedir. Öğretmen yetiştiren kurum mezunları arasında istihdama yönelik ayrıcalıklar giderilmelidir. Öğretim elemanlarında da nitelik arttırılmalı ve kurumların öğretim elemanı açığı kaliteden ödün verilmeden giderilmelidir. Öğretmenlerin daha iyi yetiştirilmesine yönelik olarak fakülte-okul işbirliğinin daha da geliştirilmesi için karşılıklı etkin çalışmalar yapılmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber